måndag 18 april 2011

Går det att lita på Googles ranking?


Det finns företag som är skickliga på att se till att deras kundföretag hamnar högt i Googles ranking. Därför är det inte alltid de bästa träffarna som ligger först – ibland är det de som har råd att betala. Detta bör vara vanligast när man söker på termer som är kommersiellt intressanta. New York Times publicerade nyligen artikeln Dirty little secrets of search i vilken man beskriver hur företag trixar för att komma högt i Googlerankingen. Artikeln redovisar hur JC Penney lyckades komma högt på flera sökord och fraser. Ett sätt är att se till att många andra webbsidor länkar till din. Inte så lätt, men det verkar som om det finns de som lyckats. 
Det finns även svenska exempel på medvetna försök att manipulera Googlerankingen. Nikke Lindqvist, som är expert på sökoptimering, skapade tillsammans med några medhjälpare sajten sverigedemokraterna.de, som under sommaren 2010 rankades som nummer ett av Google. Syftet var att driva en kampanj mot SD. Först två månader efter valet, när Lindqvist berättade om vad de gjort på ett öppet seminarium, så gick SD:s officiella sajt om och har varit etta sedan dess. 
Google prioriterar också vissa stora företag och organisationer i sökresultaten enligt Nikki Index. Det kan vara ett problem om man söker efter kritisk information och nöjer sig med att göra en enkel sökning på namnet.
 


2 kommentarer:

  1. Hej Lars!

    Det här med Googlerankning och manipulation är intressant och jag tycker absolut att detta ämne ska ingå i lektioner om internetsökning. För att börja med manipulation så har vi tidigare ( finns väl fortfarande) sett hur olika sexsajter manipulerar med vanliga sökord. Sökningar www.whitehouse.com ledde till en sådan ovan nämnd sajt, då inte alla visste att det skulle stå www.whitehouse.gov. Så det handlar inte bara om Google-sökningar utan överlag om hur sajter manipulerar användare till att komma till deras sida. På våra skolor har vi säkerhets och etiska policies, vilket innefattar att eleverna inte går in på sexsajter. Det här gör många elever oroliga då de skriver fel och hamnar fel så att säga.

    Sen har vi detta med att många företag köper in sig på top 5 eller 10 på Google. Många elever och vuxna orkar inte söka och läsa "ta in" mer än en till två sökresultatsidor. De tror per automatik att förstasidans träffar är bäst. Så detta behöver absolut lyftas fram som en viktig del av kritisk granskningsdelel i internetsökning.

    Bra att du tog upp detta!

    Maria

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Detta är en fråga som både kan engagera elever och ha stor betydelse för deras fortsatta studier.
    Trots att elever googlar så ofta och mycket, är det många som inte tagit sig tid att försöka förstå hur sökmotorn fungerar.

    SvaraRadera