måndag 30 maj 2011

En-till-en

Som många andra skolor är min skola på väg in i en-till-en. Lärarna har fått datorer och eleverna får sina till hösten. Enligt Datorn i utbildningens karta har 169 kommuner någon typ av satsning antingen igång eller på gång. Det verkar vara en stark trend inom svensk skola just nu. Det verkar också som Apple stärker sin position inom utbildning. Macworld rapporterade nyligen att de hade nästan 40% av den svenska utbildningsmarknaden det andra kvartalet 2010. 


Jag försöker göra en sajt om en-till-en som projektuppgift i min kurs på KTH. När man gör det hittar man en hel del intressant material. Här är några exempel:

Apples utbildningsvision. En av utgångspunkterna för svenska 1-1 utbildningar och en av orsakerna till att de har lyckats sälja så många datorer till skolor.

En artikel med en egendomlig titel av Tomas Kroksmark som publicerades i Didaktisk tidskrift Nr. 1 2011. Med stretchadhet tycks Kroksmark syfta på att vi utgår från den analoga undervisningen och gamla teorier om lärande när vi arbetar i den digitala världen. Artikeln är delvis teoretiserande, både på gott och ont, men innehåller också konkreta erfarenheter från 1-1 projekt.  

Mishra, P., & Koehler, M. J. Technological pedagogical content knowledge: A new framework for teacher knowledge. Teachers College Record, Volume 108, Number 6, June 2006, pp. 1017–1054

Tallvid, M. & Hallerström, H. (2009). En egen dator i skolarbetet – redskap för lärande? Falkenberg: Falkenbergs kommun. Barn- och utbildningsförvaltningen. Utvärderingsrapport 2. Göteborgs universitet.

Tallvid, M. (2010). En-till-En: Falkenbergs väg till framtiden? Falkenberg: Falkenbergs kommun. Barn- och utbildningsförvaltningen. Delrapport 3. Göteborgs universitet.


När man sammanställer material om en-till-en slås man av hur dominerande Apple och Google har blivit – hur många av programmen, tjänsterna och webbsidorna som dessa företag står bakom. De har olika typer av affärsmodeller, Apple en sluten och Google en mer öppen, men båda företagen har lyckats så bra att man kan undra om man ska vara entusiastisk eller orolig. "Think different" är Apples motto och "Don't be evil" Googles. Man får hoppas båda företagen lever upp till åtminstone Googles och att de är nytänkande på ett sätt som ger oss i skolan stor frihet att utveckla moderna arbetsformer. Vi kan nog förvänta oss mer från dessa företag när det gäller påverkan på skolans innehåll, förhoppningsvis positiv sådan. Jag tror t.ex. att vi kan förvänta oss många fler mobila applikationer för skolbruk de närmaste åren. 

2 kommentarer:

  1. Hej Lars!

    Intressant med 1:1 projekt. Jag arbetar på Igelboda skola i Nacka och vi har under 3 år deltagit i 1:1 projekt för år 6. I år bytte vi ut både elevernas och pedagogernas datorerna mot Mac och även 5:orna har numer egen dator. Vi har varit väldigt nöjda även om några lärare på skolan tycker att det har varit svårt att lära om. Bra att du samlat några läsvärda länkar, de ska jag titta närmre på...

    SvaraRadera
  2. Ja, tack för länkarna! Vi behöver verkligen lära av varandra och kan inte ta för givet att tekniken automatiskt kommer att lösa alla våra pedagogiska problem. Kanske kan det till och med bli tvärt om - att många gamla problem kvarstår, samtidigt som vi får nya problem på halsen - om vi inte använder de nya möjligheterna på ett klokt sätt?
    Vänliga hälsningar
    Charlotta

    SvaraRadera