måndag 27 september 2010

Nätverkskulturer

I veckobrevet i vår kurs tipsar man om en filmen The 21st Century Learner med bland annat Henry Jenkins. Jag hade nytta av hans rapport Confronting the Challenges of Participatory Culture när jag skrev inlämningsuppgiften om nätverkskulturer. Han definierar Participatory Culture så här:
"A participatory culture is a culture with relatively low barriers to artistic expression and civic  engagement, strong support for creating and sharing creations, and some type of informal  mentorship whereby experienced participants pass along knowledge to novices. In a participatory culture, members also believe their contributions matter and feel some degree of social connection with one another (at the least, members care about others’ opinions of what they have created)." 

Vad tror ni? Är nätverkskulturer och Participatory Cultures samma sak eller är Jenkins definition snävare?

lördag 25 september 2010

Avatar i Voki

Här är en avatar jag gjorde i Voki. Några av mina elever gjorde sådana här till vår mediehistoria i PBworks.

fredag 24 september 2010

Wiki om mediehistoria – del 2

Den här veckan har eleverna i en av mina klasser jobbat med en gemensam Wiki i gratisversionen av PBworks. En kort utvärdering: Det fungerar bra att lägga in text, bilder, filmer från YouTube, avatarer från Voki och presentationer från Slideshare. Man har 2 Gb lagringsutymme och vad jag kan förstå så kan man göra så många sidor man vill, så länge man håller sig inom den gränsen. Vi försöker göra en gemensam sida vilket kan vara knepigt när alla jobbar samtidigt i klassrummet. Flera kan inte redigera sidan samtidigt, så vi gjorde personliga sidor som man kan använda för att göra sina bidrag på och sedan kopiera och klistra in på den gemensamma sidan. Mina gymnasieelever verkar inte ha några problem med det amerikanska gränssnittet och det var relativt enkelt för dem att bli medlemmar. Den största svårigheten hittills är att få sidan att se enhetlig ut. Jag gjorde en mall, men än så länge finns det många olika uppfattningar om hur stort indrag det ska vara, vilka typsnitt och storlekar vi ska använda och hur långa texterna ska vara. Men det verkar lovande – det blir nog en mediehistorisk kronologi till slut. Det är säkert enklare att jobba med något som liknar en webbproduktion, där eleverna jobbar med olika sidar, än att jobba med en gemensam sida, men syftet var att prova något gemensamt. Det finns några begränsningar i gratisversionen – man kan t.ex. inte låta andra än medlemmar titta på sidorna. Just nu passar det mig bra, för det är svårt att få eleverna att vara lika strikta när det gäller upphovsrätten, som de skulle vara tvungna att vara om det var en webbproduktion.

lördag 18 september 2010

Om digital kompetens och högre utbildning

Såg en intervju med Linda Reneland-Forsman på Ung Kommunikations hemsida. Lena menar att:
"svårigheterna som jag ser det för högre utbildning att närma sig digital kompetens, det är just problemet att komma bortom handhavandet. Just det faktum att vi använder begrepp som IT och IKT ger både individer och institutioner eller ämnen mandat att säga att det här är ingenting för högre utbildning – vi sysslar inte med handhavande, vi sysslar inte med teknikfrågor i den bemärkelsen..."

Jag tycker att man kan uppleva liknande svårigheter i gymnasieskolan. Där finns samma tradition att betrakta vissa ämnen som rent teoretiska – ämnen där det inte finns behov av digital kompetens och teknisk utrustning.

 Se hela intervjun här:



Å andra sidan - om digital kompetens i högre utbildning

torsdag 16 september 2010

Wiki om mediehistoria

Tittade nyligen på föreläsningen "Teaching 2.0 - Doing More with Less" som fanns med i kursmaterialet om Web 2.0. Jag tyckte det lät intressant att prova wikifunktionerna i Nixty – en tjänst Sealy nämnde i sin föreläsning. Verkar vara en ambitiös satsning. En snabb beskrivning skulle kunna vara att det är ett öppet alternativ till Ping-pong, med möjlighet både att skapa och följa kurser. Det var enkelt att komma igång, men wikifunktionen kändes lite för svår för att fungera för mig tillsammans med mina elever. Bestämde mig för att använda pbworks istället. Hittills går det bra. Planen är att göra en wiki om mediehistoria tillsammans med mina elever.



torsdag 9 september 2010

Bambuser som öppen lärresurs

Har testat att livesända video med Bambuser. Jag använde en kamera kopplad till en internetansuten dator, men det går att sända från mobiltelefon också. Man kan visa sändningen på en webbsida eller skicka den direkt till bland annat Facebook eller hit till Blogger. Det är enkelt att komma igång och sända om man har en kamera. Det är kanske inte så ofta man har behov av att livesända det man gör i skolan, men inspelningarna sparas och går att titta på senare. Man skulle kunna spela in t.ex föreläsningar och visa i efterhand.

OER-seminarium

Deltog i ett online-seminarium kring öppna lärresurser igår. Det var 350 personer som deltog enligt arrangörerna Dela och ITHU:s OER-grupp och man använde sig av Adobe Connect som teknisk plattform. Tekniskt fungerade det hyfsat – bra ljud och stillbilder på panelen. Innehållsmässigt varierade det från konkreta länktips för grundskolelärare till akademiska diskussioner. Största behållnigen för mig var att jag fick reda på att arrangörerna existerar. Ska kolla upp dem närmare när jag får tid.

Här är en länk till en inspelning av seminariet.

måndag 6 september 2010

Google docs

Såg i videon A Portal to Media Literacy med Michael Wesch att han använde Google Docs och lät eleverna skriva gemensamma föreläsningsanteckningar. Misstänker att hans skola hade Google Apps. Om de inte hade det måste alla elever ha ett Gmailkonto. Någon fler som har provat att låta eleverna göra gemensamma anteckningar i Google docs? Jag har inte provat därför att det blir krångligt att kräva att eleverna ska ha ett Gmailkonto.

Jag har inte använt Docs i någon större omfattning, men såg nyligen att de lagt till en formulärfunktion som man kan använda t.ex för att göra enkäter. Tidigare har jag nästan enbart använt Zoomerang för enkäter, men Googles tjänst verkar smidig.